Blog: Digitaal samenwerken: Advocaten, kom op nou!

In Dutch only – De laatste tijd verschijnen er steeds meer mogelijkheden om succesvol digitaal samen te werken. Maar waarom duurt het zo lang voordat advocaten deze online collaboration tools goed en gestructureerd gaan gebruiken?

Volgens mij is het antwoord simpel en indicatief voor de advocatuur: niemand vraagt er om, de huidige werkwijze heeft zich al jaren bewezen en … natuurlijk … er is geen tijd! Eigenlijk de smoesjes die ik zelf ook gebruik als ik in januari pijnlijk word geconfronteerd met mijn in december voorgenomen sport-plannen: niet leuk, geen tijd, niks voor mij.

Toch ben ik vorige maand alsnog van start gegaan en wel met city bootcamp, oftewel lekker buiten sporten. Waarom? De juiste aanleiding heeft zich aangediend! Tijdens Carnaval werd ik geveld door een stevige griep, net als mijn 65-jarige vader (tevens COPD-patiënt). Toen hij na drie dagen weer zo fris als een hoentje rondliep en ik nog amper wist hoe mijn huis er achter de slaapkamerdeur uitzag, dacht ik “nu is het klaar!”

Tijd voor actie dus. De juiste aanleiding had zich aangediend en de tools waren voorhanden (city bootcamp).

Terug naar de advocatuur. Zoals gezegd, de tools voor het digitaal samenwerken zijn reeds voorhanden. Nu de aanleiding nog! Maar die is er natuurlijk ook al, meerdere zelfs:

  • Uw cliënten zijn u reeds voorgegaan. Zij werken al digitaal samen met hún klanten en vragen zich vast af wanneer u ook aan boord springt.
  • Okay, een andere manier van werken vraagt misschien tijdelijk een kleine extra inspanning, maar het feit dat er flinke tijdwinst kan worden geboekt moet de pijn toch serieus verzachten!
  • En als er tijd bespaard wordt betekent dat natuurlijk ook financieel gewin!

Epona heeft verschillende effectieve oplossingen om digitaal samen te werken. Soms krijg ik een mooie kans om deze tools te demonstreren bij advocatenkantoren maar ik word ongetwijfeld ook wel eens gezien als de zoveelste irritante IT-leverancier die dé oplossing komt verkopen. Een beetje te vergelijken misschien met die irritante fitness reclames op radio en televisie. Maar goed, uiteindelijk weten we allemaal dat een gezond leven belangrijk is en laten we ons toch overhalen om naar de sportschool te gaan.

Zorg dat u er klaar voor bent! Uw digitale huishouding wordt met de dag belangrijker en mocht het al niet gebeurd zijn, uw cliënten gaan vroeger of later zeker vragen naar de mogelijkheden die uw kantoor biedt. Mocht u als manager van een advocatenkantoor binnenkort worden benaderd door weer een (in uw ogen) opdringerige IT-leverancier, denk dan aan hoe belangrijk uw digitale fitheid is en neem dan heel even de tijd om zijn of haar verhaal aan te horen. Overweeg misschien ook eens een gesprek en demo bij u op kantoor en wie weet komen aanleiding en oplossing onverwacht snel bij elkaar en leven ze samen nog lang en gelukkig verder op uw kantoor én bij uw cliënten. Daar draag ik graag aan bij.