Blog: Het nieuwe iManage: Mini Cooper of New Beetle?

In Dutch only: Marjan Hermkes, managing director Epona Legal: het is reeds meerdere keren – met wisselend succes – geprobeerd: oude succesnummers in een nieuw jasje gieten en vervolgens herintroduceren. Denk maar aan de Fiat 500, de Mini Cooper (beide een groot succes) en de Volkswagen New Beetle (nooit echt aangeslagen). Oude wijn in nieuwe zakken? Nee, niet echt, de nieuwe modellen voldoen ruimschoots aan de hedendaagse eisen.

Op juridisch automatiseringsgebied is onlangs ook een herstart aangekondigd van een bedrijf dat zijn sporen op het gebied van document management ruimschoots heeft verdiend: iManage, of was het nou WorkSite? Of Autonomy, HP Autonomy misschien? Shakespeare zei het al: “What’s in a name?”… Laten we het voor nu maar houden bij de nieuwe (en originele) bedrijfsnaam: iManage.

iManage heeft flink wat overnames achter de rug en is via Autonomy uiteindelijk geëindigd als dwerg bij de reus Hewlett Packard. Misschien een leuke erkenning voor het succes van iManage, maar zeker niet goed voor het snel en adequaat opereren in een beweeglijke en competitieve markt.
De oprichters van iManage zijn uiteindelijk dus ook terechtgekomen bij HP en zagen daar knarsetandend toe hoe de duimschroeven langzaam maar zeker werden vastgedraaid en het dientengevolge steeds moeilijker werd om snel te reageren op de veeleisende clientèle binnen de advocatuur.

Na een onderhandelingsproces van maar liefst achttien maanden (!!!) konden de oprichters eindelijk aankondigen dat ze via een management buy-out het bedrijf iManage weer zelfstandig gingen leiden. De markt reageerde euforisch, alsof Queen een nieuwe wereldtour met Freddy Mercury aankondigde.

Ik was erbij als iManage-meisje van het eerste uur. Ik was erbij toen iManage de markt veroverde en ken hun producten van binnen en buiten omdat ik vele implementaties heb begeleid. Ik was er bij toen het gemopper begon, overname na overname.

De advocatuur is een conservatieve markt. Dat geldt ook voor juridische software. In de decennia die achter ons liggen had je het als bedrijf gemaakt als je product aansloeg bij advocatenkantoren. Mond-op-mond reclame werkt zeer goed in onze branche en als iets goed werkt moet je vooral niets veranderen. Dat was het motto in vervlogen tijden.

Maar de markt – en vooral de marktomstandigheden – veranderen. Klanten worden veeleisender en dat is iets dat we bij Epona snel in de gaten kregen. Dit was dan ook een teken voor ons om te stoppen met WorkSite en zelf te beginnen met de ontwikkeling van een product dat beter aansluit bij de wensen en eisen van de hedendaagse advocatuur. Een document management systeem dat op SharePoint is gebaseerd en daarom al heel veel functionaliteit heeft out of the box. Een product dat als samenwerkingsplatform ingezet kan worden en standaard workflow mogelijkheden heeft, een product dat wij reeds bij veel advocatenkantoren in binnen- en buitenland met veel succes hebben geïmplementeerd: DMSforLegal.

Maar goed, terug naar het nieuws-van-de-maand: het nieuwe iManage. In de goede oude tijd dus een geweldig bedrijf met een geweldig product. Ik heb er zeer goede herinneringen aan. Ik gun het Neil en zijn team dan ook van harte en het is een verstandig en dapper besluit om zelfstandig verder te gaan. Maar u begrijpt het al, ik zet mijn geld niet meer op iManage. Ik heb afscheid genomen van mijn oude liefde. Neemt natuurlijk niet weg dat ik haar moves belangstellend blijf volgen. De tijd zal het leren: wordt iManage de nieuwe Mini Cooper of de Volkswagen New Beetle?